1965 - Drie Continentenbos

Naast de tuinen bestaat het landgoed uit 150 hectare bos. In het Driecontinentenbos groeien coniferen uit Azië, Noord Amerika en Europa.

Het is een afwisselend bos, met veel jonge bomen, waar nog volop onderzoek wordt gedaan. Het Kolkbos is genoemd naar de diepe kuil die in het bos ligt. In de drooggevallen kolk, waar vroeger schapen dronken, groeien nu rododendrons tot diep in de kuil.
In de rest van het bos domineren enorme Corsicaanse dennen de kroonlaag op 35 meter hoogte. Op de open plekken ertussen groeit een nieuwe generatie bos. Tamme kastanjes, beuken en berken wisselen douglassparren af, en maken zo iedere stap verder het bos in anders. Hier en daar ligt een ontwortelde boomstronk, overgroeid met klimop en paddestoelen.
Alle stadia van het leven in het bos zijn te zien: het aftakelen van een boomstam naast het ontkiemen van een verlegen jong sparretje. En stevige, volwassen bomen naast jonge, stakerige stammen volop in de groei. Het Kolkbos is zoals wij een bos graag zien.


Plattegrond
Delen
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • Facebook
  • Twitter


Tuinen op Schovenhorst

1848 - Kleine Pinetum

Via een smal paadje dat door de oude bomen kronkelt komt u in het Kleine Pinetum. ...(lees verder)

1865 - Grote Pinetum

Het Grote Pinetum werd ingericht omdat er geen plek meer was in het Kleine Pinetum. In 2004 is de proeftuin omgetoverd in ‘De Verborgen Tuin'. ...(lees verder)

1929 - Josinapark

Aan de overkant van de Gardenseweg ligt, eveneens op het grondgebied van landgoed Schovenhorst, ligt het Josinapark. Het park werd in 1929 beplant. ...(lees verder)

1936 - Arboretum

In deze wat ruimer opgezette bomentuin loopt u over zachte graspaden tussen groene ‘continenten' door. ...(lees verder)

1965 - Drie Continentenbos

Naast de tuinen bestaat het landgoed uit 150 hectare bos. In het Driecontinentenbos groeien coniferen uit Azië, Noord Amerika en Europa. ...(lees verder)

Vriend van Schovenhorst
Vriend of Sponsor krijgen korting op (culturele) activiteiten.  (lees verder)