Kunstwerk in het Josinapark nadert zijn voltooiing.


Nog even en dan is Landgoed Schovenhorst een blikvanger rijker, dan is het houten kunstwerk in het Josinapark klaar. Begin juli is beeldend kunstenaar Floris Brasser uit Vorden begonnen aan zijn project . Een aantal weken van voorbereiding waren nodig om de vijf  90 jaar oude stammen te bewerken tot het moment waarop zij opnieuw verticaal gezet konden worden. Nu dus niet als boom maar als onderdeel van een betreedbaar bouwwerk. Voor de stammen is gezocht naar een houtsoort die op Landgoed Schovenhorst voorkomt. De keuze was niet moeilijk, de Douglasspar Pseudotsuga menziesii, ,een boomsoort die het goed doet op het landgoed bleek zeer geschikt voor Brasser om te bewerken voor dit doel.

Het bijzondere aan het ontwerp is dat het aangeraakt mag worden. En zelfs meer dan dat! De bedoeling van het werk is juist dat men  de treden kan beklimmen en erop kan gaan zitten. Hiermee hoopt Floris Brasser de zintuiglijke beleving van de bezoekers aan te wakkeren.

Voordat het geheel rechtgezet werd, zijn er tussen de boomstammen verbindingsstukken aangebracht. De kunstenaar is daarna aan de slag gegaan met het betreedbaar maken van het kolommen (treden/tafels/zetels aanbrengen).

De creatie komt tot stand ter nagedachtenis van Pieter Berend, een telg van de familie Oudemans. Het landgoed is halverwege de negentiende eeuw opgericht door Mr. J.H. Schober, later is zijn werk voortgezet door zijn schoonzoon J.Th. Oudemans.

Pieter Berend heeft zich net als andere leden van de familie ingezet voor het behoud van het landgoed. Bij zijn begrafenis is het idee ontstaan om als eerbetoon aan Pieter Berend een donatie te doen en daarmee een gedenkteken op te richten in de vorm van een kunstwerk.

Een titel voor het object is nog niet bekend. De werknaam hiervoor is ‘Josina’s Folly’. De officiële opening zal in het najaar plaatsvinden.

Zie ook het vorige bericht over het nieuwe kunstwerk op schovenhorst


Plattegrond

Delen
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • Facebook
  • Twitter


Vriend van Schovenhorst
Vriend of Sponsor krijgen korting op (culturele) activiteiten.  (lees verder)